2012/12/10

Det er Mandag en gang i uka..Endelig Mandag morgen! En ny arbeidsuke ligger der stille og ubrukt. Solen har stått opp og det glitrer i den skinnsyke mengden med snø som har lagt seg over natten – vi er i gang!
 

Vel, det er en sannhet med modifikasjoner – det hele starter gjerne søndag kveld – det er godt å kunne være «klar» mandag morgen uten noe som «henger» fra forrige uke. Det er overaskende mange som sender e-post etter kl 22.00 søndag kveld – hvorfor det? Er det noe man har kommet på sånn i siste liten? Eller tenker man at uka starter søndag kveld – selv om HAN hvilte den syvende dagen?

Majoriteten av kristne i verden anser Søndag som den første dagen i uken, mens minoriteten ser Lørdagen som hviledagen, etter den mosaiske loven.

Jeg vet ikke med deg, men det er i grunnen sjeldent jeg hviler på lørdagen. Om jeg ikke har vært på rangel dagen før da, da hviler jeg gjerne hele dagen, med unntak av tisseturer og opp å hente medikamenter for å døyve min selvpåførte smerte. Og om jeg mot formodning ikke har vært på rangel dagen før, ja da havner jeg gjerne på rangel denne dagen – og dermed blir Søndag hviledag….

Selv om jeg gjerne sjekker mail søndag kveld, er det likevel rundt 30 uåpnede mail mandag morgen. De fleste sendt etter kl 22 søndag kveld. At folk på kontoret mitt er arbeidsnarkomane, samt at Korea aldri sover, er ikke noe nytt for meg, men hvorfor jeg orker å bruke søndag kveld på å sjekke tre-fire mailer som kan vente til mandag, og jeg VET at det er 30 nye da,  vel det må fuglene vite..
 
Dagen starter gjerne med et møte kl ni, og jeg er ingen morgenfugl – spesielt ikke på en mandag, så det ender gjerne med at jeg rekker å hente en kaffekopp før jeg må løpe inn på møtet. Da rekker jeg jo sjeldent å svare på alle de 30-epostene – og det er jo ikke bra, for de «må» jo besvares umiddelbart….

Jeg tenker meg tilbake til tiden før e-post satte standard for effektivitet og tempo. Brevet kom i posten og det tok gjerne flere dager før det dukket opp – og enda flere dager før det dukket opp noen purringer. Er brevet motatt? Første purring på e-post kommer natt til mandag, mandag morgen eller helt garantert før lunsj… "Fint med tilbakemelding før kl 14.00 – trenger det til et møte…"

Før fikk man faktisk gjort det man skulle før purringen kom, det tok jo tross alt noen dager i postgangen… 

Møtet blir gjennomført med trygg forvissning om at mailboksen har eskalert til dobbel størrelse innen man er tilbake – nøyaktig 45 minutter etterpå – deriblant ca 4 purringer om e-poster sendt kl 22.00 søndag kveld. Finner frem en ny kaffekopp, lukker døra til kontoret og tar fatt på mandagens oppgaver. Tempo og effektivitet er essensielt om man skal ha mulighet til å hente vesla i barnehagen innen den stenger.

Det hele topper seg da jeg skal gå ut for å ta min sedvanlige klokka-to-frost-røyk på trappa, og klarer det kunststykket og gå rett i glassdøra så det singler i glasset. Slår hodet kraftig og tårene spretter, mens min sympatiske kollega står bak meg og holder på å le seg ihjel.. Det blir senere kommentert av andre medkollegaer at jeg nok har slått hodet vel hardt, når jeg i et anfall av julestemning setter på sangen til tøflus i skomakergata på full gnu...

Fem over fire blir jeg overfalt av en gal treåring som roper "hopla"og skal bruke mamma som hest. Ettersom vi enda er innefor barnehagens fire vegger, er det naturligvis flere som får denne glimrende ideen, og før jeg vet ordet av det er jeg rene pakk-eslet med 4 unger hengende oppå meg. Det må jo gå galt, og for andre gang denne dagen smeller jeg hodet, denne gangen rett i veggen i barnehagen....

Får ristet av meg ungene, kledd vesla og putta henne inn i bilen. Kommer meg akkurat inn døra da jeg får besøk av ei venninne med sine tre barn, i alderen 1-6år. I dag skal vi nemlig bake pepperkaker og lage pepperkakehus.

Pepperkakehuset vårt blir et billig byggesett fra Rema, formet som en stavkirke. Heldigvis er stavkirker gjerne bygget i tre, samt himla gamle, og jeg kan fritt bruke dette som unnskyldning for mitt resultat av monteringen. Noen byggmester blir jeg nok neppe med det første. Bombet med klissete melis og seigemenn an mass, haugevis med nonstop, toppet med glorete pepperkake-nisse i pipa i stilløst selskap med uttrykksløs og fjern engel i skjul, er endelig ungene fornøyd. Kjøkkenet er bomba, og det frister mer å sette fyr på dritten enn å begynne å vaske..

Men ungene er fornøyd, høy på sukker og gleder seg til å knuse det etter nyttår. Får putta vesla i seng alt for seint etter å ha dusja ungen ren for melis-glasur, støvsuger opp det verste av pepperkakedeig, glasur, nonstop og seigmen, samt en hel haug med treperler som ligger jevnt spredd utover hele kåken. Siger ned i en stol med en kopp te, ost og kjeks og setter på yndligs-serien. Klokka er passert 21.00 og Mandagen er snart over. I morgen er det julefrokost i barnehagen..

 
Baronessen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar