2011/11/26

Du søte adventstid!

Jula nærmer seg med stormskritt, vi går snart inn i desember måned og advendstiden.
Jula er en fantastisk tid. Du tilbringer den med familien, kjøper masse presanger, spiser god mat og drikker vin, Mye vin.

Jula er like velkommen i år som før, vi gleder oss like mye, og stresser om mulig enda mer for å få alt til å leve opp til forventningene. Det finnes mange meninger om hva julen egentlig handler om nå som vi har kommet til år 2011. Handler det virkelig om jesusbarnets fødsel? Om kjærlighet og medmenneskelighet? Eller om gaver, penger og andre kommersielle saker? Er det virkelig en lykkelig høytid, når så mange er alene? Feirer vi egentlig samhold og familieliv, eller er det bare en utgått tradisjon som vi klamrer oss fast i fordi vi ikke vet hva annet vi skulle drevet med i slutten av desember? (og ikke minst, får haugevis av gaver?)

Nei, det er jo sant, jula begrenser seg jo ikke bare til desember nå lenger, jeg tror jeg så de første juletilbudene i butikkvinduene allerede i oktober. Og halvdelen kom hjem med julebrus og julemarsipan også allerede da. Fysjamei!

Det er nemlig mye planlegging i forbindelse med jula, alt fra pakkekalendere og julebord skal gjerne være i boks før november er omme. Og gudene skal vite at det er få ting som er verre for nervene enn å ligge i senga 30. november og lure på om man husket å henge en pakke over senga til vesla, eller å være stresset på vei hjem fra jobb og tvile på om man husket å kjøpe strømpebukse til julebordet samme kveld.

Vi har alle fått kjenne julestresset på kroppen, og det ser ikke ut til å bli mindre av det ettersom årene går. Nei, tvert imot! Det virker som om folk både stresser mer og klager mer, kjøper flere gaver og spiser mer mat. Det virker for meg som julehysteriet har blitt en folkesykdom som ruller over den vestlige verden hvert eneste år. 

Det er de som stolte kan vise frem hvor fint det er pyntet til jul, prate om hvor lang tid de har brukt på julemiddagen, og se reaksjonene når de andre i familien tar vekk julepapiret fra akkurat den gaven de ønsket seg.

Jeg er av den meningen at slike mennesker burde sperres inne. De ødelegger for alle oss andre som svir ribba, kjøper sokker til mannen, og sender med ungen en pakke mariekjeks til avslutninga i barnehagen. Slike supermennesker som er i stand til å få alt klart til julaften, holde selskap for femten mennesker og ikke miste hodet når bikkja tisser på juletrefoten vil man bare ikke ha rundt seg i en så stressende høytid som julen er. Det er de som skaper urealistiske forventninger om julen, det er de som får oss andre til å tro at alt skal gå som på skinner, og det ikke er noe problem å få til alt bare man "bryr seg".
Det er de som skaper vrangforestillinger som at man ikke er verdt en dritt hvis man på julaften ikke har syv slag i skapet, men syv sting i handa etter å ha prøvd å åpne et syltetøyglass med kniv på grunn av dårlig tid.

Det blir ingen familiejul på oss i år, til det er Norwegian og SAS alt for griske og ubarmhjertige. Opphavet er naturligvis skuffa, men veldig forståelsesfulle så lenge vi har sverget, ti kniver i hjertet og alt det der, på at vi kommer oppover i Februar

I skrivende stund er det Lørdag kveld, klokken er elleve, stjernen henger i kjøkkenvinduet og staken er oppe (advent-staken altså!!)
Vin i glasset og lukten av kongerøkelse gir meg en ro jeg sjeldent har. Det hjelper naturligvis på at jeg stort sett er ferdig med alt av julegaver, kjøkkenet er halvferdig vasket (når halvdelen ovverasker meg med en flaske vin på en sen fredag ettermiddag der jeg har brukt over 3 timer bare på å skrubbe stekovnen, så gikk det slik det måtte gå...)

Vi er snart i 2012, og det er året verden skal gå under om man skal tro Mayakalenderen. Den gylne datoen er 21 Desember, så nyt årets jul til det fulle, for det er nemlig den siste!

Baronessen

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar